Bij Atelier Noterman geloven we in een stap-voor-stap aanpak. We willen zorgvuldig evalueren wat technisch en economisch haalbaar is. Daarom stellen we realistische doelen centraal. Voor ons vormen eerlijkheid en transparantie de kern van een duurzame toekomst.
Transparant

Transparantie vormt de basis voor een duurzamere toekomst, en wij willen hierin een voorbeeld zijn. Daarom vinden we het vanzelfsprekend om open te zijn over onze leveranciers. We kiezen onze partners met zorg, gebaseerd op hun kwaliteit, betrouwbaarheid en toewijding aan duurzaamheid. Hier is een overzicht van onze leveranciers en waarom we voor hen hebben gekozen:
Stoffen
Olimpias Group S.r.l., Italië
Een gerenommeerde textielproducent met een sterke focus op duurzaamheid en innovatie.
Nuova Tessilbrenta, Italië
Hoewel Nuova Tessilbrenta nog niet volledig voldoet aan onze duurzaamheidsverwachtingen, werken we samen vanwege hun brede en gevarieerde aanbod van stoffen. Deze samenwerking biedt ons de mogelijkheid om te blijven innoveren en onze partners te inspireren om duurzamere stappen te zetten.
Candiani Denim, Italië
Bekend als één van de meest duurzame denimfabrikanten ter wereld, dankzij hun innovatieve en milieubewuste productieprocessen.
Cervotessile
Wij werken samen met Cervotessile vanwege hun inzet voor kwaliteit en duurzaamheid.
Labels
Cadicagroup Spa, Italië
Dit bedrijf heeft een sterke focus op het gebruik van gerecycleerde materialen.
Passamar, Portugal
We kiezen voor Passamar vanwege de korte afstand tot het confectie atelier Green Dolphin, waarmee we kijken naar een kleine voetafdruk en ondersteuning geven aan de lokale Europese economie.
Knopen
We checken nog de duurzaamheidsrapporten van onze partners, zoals Knopf & Knopf (Duitsland) en Louropel (Portugal), om onze impact te blijven verbeteren.
Knopf & Knopf, Duitsland
Louropel, Portugal
Wasserijen
IVN Laundry, Portugal
Bij IVN Laundry in Portugal worden innovatieve Eco Wash-processen toegepast, met een focus op waterbesparing en milieuvriendelijke technieken.
Pizarro S.A., Portugal
Bekend als één van de meest duurzame denimwasserijen ter wereld, dankzij hun innovatieve en milieubewuste productieprocessen.
Verpakking
Logistiek
TN – Transportes Nogueira, Portugal
Portugal > België
We kiezen voor TN – Transportes Nogueira in Portugal vanwege hun betrouwbaarheid, efficiënte logistieke oplossingen en focus op duurzaamheid binnen transport.
Bleckmann
ATN-klanten / levering retail
FedEx Express
ATN-klanten / levering retail
ingrediënten
Eerlijk

Eerlijkheid is een fundamentele waarde bij Atelier Noterman. We vinden het belangrijk om open en duidelijk te zijn over onze werkwijze en de keuzes die we maken. Door eerlijkheid in elk aspect van ons werk te integreren, willen we vertrouwen opbouwen en een positieve impact maken op mens en milieu. Voor ons is eerlijkheid niet slechts een principe, maar een dagelijkse praktijk.
Mensen
Bij Atelier Noterman geloven we dat onze mensen het kloppend hart van ons bedrijf zijn. We behandelen onze medewerkers op een respectvolle manier, omdat zij van kapitaal belang zijn voor ons succes.
Team Belgium

Portugal, Green Dolphin

Milieu
Productieproces, raw denim*
Less water, less toxics, less energy
Indigo, de kenmerkende kleur van denim, brengt aanzienlijke milieubelasting met zich mee door het verven. Dit proces gebruikt polyvinylalcohol (PVA), een toxische chemische stof die alleen verwijderd kan worden met intensieve spoelingen, wat tot wel 300 liter schoon water per kilo stof vereist. Detox Denim biedt een duurzamer alternatief door PVA te vervangen met Chitosan, een 100% natuurlijke en biologisch afbreekbare stof afkomstig uit schaaldieren. Deze innovatie verlaagt niet alleen het waterverbruik en de vervuiling, maar vermindert ook het energieverbruik tijdens de productie.
Daarnaast zijn er alternatieve ecologische processen ontwikkeld om denim schoner te wassen. Technologieën zoals ozonwassen en laserbewerking maken het mogelijk om denim te behandelen zonder het gebruik van grote hoeveelheden water en chemicaliën. Atelier Noterman is één van de merken die gebruik maakt van dergelijke ecologische alternatieven, waarmee ze bijdragen aan een duurzamere en milieuvriendelijke mode-industrie.
Wasprocédé ná confectie
Onze Detox Denim wordt (bijna) zonder chemische stoffen en bijna zonder water gewassen. Wij maken via onze wasserij Pizarro gebruik van de Ozon-techniek: dit is de nabootsing van het zonlicht om een jeansbroek zijn unieke ‘gewassen’ look te bezorgen.
*Raw denim (ook wel dry denim genoemd) verwijst naar spijkerstof die ongewassen is na het verven, niet per se na het weven. Het onderscheid zit hem in het feit dat de stof na het weefproceswel geverfd wordt, vaak met indigo, maar niet wordt gewassen of behandeld om het zachter of minder stijf te maken. Hierdoor blijft de stof in zijn rauwe, pure staat.
Duurzame winst
Atelier Noterman neemt ook in Portugal zijn verantwoordelijkheid. Onze partners zorgen voor eerlijke verloning en dragen bij aan goede arbeidsomstandigheden, waar ter wereld we ook actief zijn.
Circulair

Duurzaamheid staat centraal in onze manier van werken. Van het zorgvuldig selecteren van hoogwaardige, duurzame materialen tot het ontwerpen van producten die langer meegaan. Onze ambitie is om afval te minimaliseren en hergebruik van producten en materialen te maximaliseren. We timmeren mee aan de weg van een mode-industrie die qua design en materialen en kleuren vernieuwend kan blijven en toch ook zijn verantwoordelijkheid neemt. Een (mode)wereld waar duurzaamheid en kwaliteit hand in hand gaan.
Design
Bij Atelier Noterman begint alles bij een tijdloos design en dat gebeurt in de burelen in Kluisbergen. Onze pasvormen evolueren heel langzaam zodat onze broeken vele jaren kunnen gedragen worden zonder uit de mode te geraken.
Productie
Onze productie bevindt zich in Portugal in het noorden in de provincie Braga en onze verkooppunten bevinden zich in België en Nederland. Deze “locale” productie (mogen we het gerust noemen) in combinatie met stoffen die vooral uit Italië komen zorgt ervoor dat de CO2 uitstoot wat transport betreft klein is.
Assembleren
Onze broeken zijn in combinatie met hoogwaardige stoffen ook verstevigd waar nodig om een lange levensduur te garanderen.
Distributie
Onze klanten bevinden zich in België & Nederland en met een productie in het noorden van Portugal leggen onze broeken geen al te grote afstanden af. Transportes Nogueira (transport Portugal – België in dozen) & UPS & Bleckmann (distributie naar de Belgische & Nederlandse winkels) zijn betrouwbare partners die meegaan met de trend van verduurzaming van hun vracht- en bestelwagenpark.
Retailer
We moedigen onze winkeliers aan om onze visie op kwaliteit en duurzaamheid actief uitdragen.
End Consumer
Atelier Noterman maakt broeken die sterk en tijdloos zijn en dus gedurende vele seizoenen kunnen gedragen worden.
Bring Back Actie
De consument krijgt in ruil voor een binnen gebrachte broek een voucher van € 10. Deze voucher kan ingeruild worden bij aankoop van een nieuwe broek en is geldig tot 31 december 2025. Er worden (voorlopig) vouchers uitgegeven tot 1 juni 2025. Daarna worden alle broeken opgehaald.
Product Sorting
Deze Bring Back Actie is een test om te weten te komen hoeveel broeken we binnen krijgen, welke broeken, chino’s, denim en in welke staat deze broeken zich bevinden. Op dit moment zijn we aan het onderzoeken wat “soort” 2de leven er met die retours mogelijk is. 2de hands en repair en 2de hands, zoniet afvalstroom met als doel te recyclen.
Disassembly
Is er bij einde leven van een broek (wanneer er geen repair of 2de hands meer mogelijk is) een machinale en geen handmatige demontage mogelijk? Daar zijn wij afhankelijk van technische innovaties die buiten ons bereik liggen. Zoals er naaimachines bestaan om kledingonderdelen aan mekaar te stikken, zo zullen er machines/robots moeten worden gemaakt om kledingonderdelen te “ontstikken”.
Material Sorting
Na de ontmanteling van de broek moeten de verschillende materialen naar specifieke verwerkingsbedrijven gaan (stof – knopen – ritsen – etiketten…)
Recycle Material
We houden de vinger aan de pols wat er met deze ontmantelde onderdelen gebeurt en of deze specifiek voor onze broeken terug kunnen worden ingezet of dat ze gebruikt worden in (compleet) andere toepassingen.
Als eerste stap in de circulaire economie, lanceert Atelier Noterman het Bring Back Systeem vanaf januari 2025. Atelier Noterman wil leren hoe de markt reageert en wat de eindconsument beweegt om mee te werken aan duurzaamheid en circulariteit. Atelier Noterman leert graag uit de staat en het aantal terug gebrachte broeken.

Jij bent belangrijk voor ons! Zoals dit schema toont, kunnen we enkel naar een circulaire economie bewegen als ook JIJ meedoet! Zonder jou geen teruggebrachte broeken, zonder jouw medewerking blijven onze broeken afval. En dat willen we tegen gaan.
Je afgedankte Atelier Noterman broek kan je binnenbrengen in je favoriete winkel (zie “Winkels” onder de Homepage), waarvoor je in ruil een voucher van €10 krijgt.Deze voucher kun je inzetten bij een volgende aankoop van een Atelier Noterman broek.
Samenvatting

Een allereerste vereiste voor een duurzame, rechtvaardige en circulaire economie is transparante communicatie. Daar nemen we met Atelier Noterman het voortouw!
Een verhaal van duurzaamheid is allesomvattend; een verhaal van mens & milieu. Wij zetten de mens op de 1ste plaats, dan volgt de natuur, het milieu en het klimaat vanzelf. Wat bedoel ik daarmee? De mens met respect behandelen is een evidentie, met respect behandelen betekent ook dat iemand een respectvol loon krijgt. Een schouderklopje is zeker en vast mooi & nodig in een werkomgeving, maar de rekeningen moeten uiteindelijk betaald worden. Een goed loon is meer dan een leefloon, of zoals je wilt een overleefloon, het is een loon waar je meer dan alleen de basisbehoeften kan voorzien, maar ook een stukje vrije tijd kan bekostigen bv. Daarom heb ik ook de lonen van de Portugese medewerkers (stiksters & bedienden) van Green Dolphin op de website gepubliceerd. Green Dolphin is het atelier waar bijna alle Atelier Noterman broeken worden gemaakt. Dit is geen eigen atelier, die stiksters staan niet op onze payroll, maar toch willen we met een stikatelier werken waar we 100% zeker van zijn dat de werkomstandigheden en de verloning okay zijn. En dat is bij Green Dolphin absoluut zo! We hebben een heel persoonlijke band met de eigenaar Miguel Fonseca en we weten dat hij met dezelfde waarden in het (bedrijfs)leven staat.
Een heel belangrijk aspect van deze insteek is dat iemand die voldoende wordt betaald, de mogelijkheid heeft om aandacht te hebben voor meer “klimaatvriendelijke” producten. Een overleefloon zorgt ervoor dat bij de aanschaf van een product, de herkomst & impact van dat product niet kan worden meegenomen in de aankoopbeslissing, enkel de prijs telt.
De klimaatverandering die aan de gang is, maakt ons duidelijk dat het anders moet met de industrie. De lineaire economie die gebruikt maakt van fossiele brandstoffen is nefast voor de natuur, het milieu en het klimaat uiteindelijk. Door steeds opnieuw nieuwe grondstoffen te gebruiken putten we onze voorraden uit en gaat de biodiversiteit achteruit. Voor het optimaal winnen van grondstoffen worden er ook milieuonvriendelijke (gebruik van chemicaliën) en mensonvriendelijke (werkomstandigheden die onaanvaardbaar zijn) technieken gebruikt en is er heel veel al dan niet hernieuwbare energie nodig.
Dus hoe minder milieu- en mensonvriendelijk technieken er worden toegepast en hoe meer hernieuwbare energie die daar voor wordt gebruikt, hoe beter. Hoe beter is flauw, geen milieu- en mensonvriendelijk technieken is het doel!
Dus ook wij met Atelier Noterman beseffen dat we grondstoffen moeten hergebruiken en dat we alles moeten doen om geen chemicaliën te gebruiken en om geen CO2 uit te stoten. Zover zijn we nog lang niet.
Waarop werken we het meeste?
Aankopen van milieuvriendelijk stoffen en accessoires – bv denim van Candiani, labels met gerecycled materiaal (vooral recycled polyester), gebruik van bio katoen… Milieu vriendelijk wassen van onze jeansbroeken door middel van de Ozon techniek (nabootsen van zonlicht) veel minder chemicaliën en water - zie lijst gepubliceerd op onze website. Door het aankopen van vooral Europese stoffen & accessoires, het produceren in Portugal en de dichtbije afzetmarkt van de broeken, nl België & Nederland, wordt het transport (nog steeds vooral met fossiele brandstoffen in een industriële omgeving) in al deze stappen zo klein mogelijk gehouden.
Het deel circulariteit blijft de grootste uitdaging.
Zie vanaf Bring Back actie – product sorting – disassambly – material sorting – recycle material. Kunnen we ons design aanpassen zodanig dat ze gemakkelijker te ontmantelen zijn? Kunnen we materialen gebruiken die gemakkelijker te hergebruiken zijn?
Op dit moment is het heel moeilijk om in te schatten wat de toekomstige technieken op industriële schaal mogelijk zullen maken. Op dit moment zijn het allemaal (gesubsidieerde) proefprojecten op labo of kleine schaal, die vooral getrokken worden door grote modebedrijven. Wij zijn een kleine speler die de spelregels niet kunnen bepalen, wij moeten volgen wat technisch mogelijk wordt. Toch zullen we wel de 1sten zijn om toe te passen wat op gebied van circulariteit mogelijk is.
Wat is voor ons op korte termijn mogelijk om beter te doen op vlak van circulariteit? Snijafval monitoren en deze Portugese partner mee betrekken in ons verhaal van circulariteit. Beperken van overschotten in stoffen en accessoires. Met de resten die er toch zijn bewuster omgaan, geen opkopers, maar schenken aan een goed doel of toch aan een redelijke prijs verkopen. Van de 2de keuze broeken een project maken om met mooie repairs daar een meerwaarde aan te geven. Een deel van de opbrengst gaat naar een goed doel.
Hieronder een voorstelling van een circulaire economie. Als iedereen in onze sector eerlijk is, dan weten we dat we daar nog heel ver van verwijderd zijn en mijn mening is dat we in de fashion we moeten afstappen van het idee dat 100% circulariteit mogelijk zal zijn in de nabije toekomst (10-20 j). Waarom? Omdat 100% wil zeggen dat elke knoop, elke rits, elk stukje garen, alle woven labels, alle hangtags, elk stuk stof, elk stuk voering, en ook alle “nieuwe” kledingstukken die van oude kledingstukken zijn gemaakt op een gecontroleerde manier (dus niet verbranden) terug in de grondstoffen keten worden gebracht. Circulariteit spits zich nog voornamelijk toe op mono materialen, terwijl het overgrote deel in de fashion niet vervaardigd is uit een mono materiaal. Op dit moment is 100% circulariteit vooropstellen de ogen sluiten voor de (economische) realiteit. We zijn met Atelier Noterman op alle vlakken ambitieus, maar we willen ook realistisch en eerlijk zijn.